Sunday, 14 December 2014

Kek Span Chestnut


























Bahan-bahan:
75g / 1/2 cawan tepung penaik
75g / 1/2 cawan tepung chestnut
70g  gula halus
70g butter
3 biji Telur 'C'
2 sudu teh serbuk penaik
1 tsp vanilla extract
2 sudu besar susu / buttermilk 
1 sudu teh vanila

Caranya:
Panaskan oven pada suhu 180C dan sapukan butter dan tepung pada loyang kek bersaiz 20cm .
Masukkan kesemua bahan-bahan kek ke dalam mangkuk adunan yang besar.
Pukul dengan elektrik mixer selama 4 minit atau sehingga pucat.
Pastikan bahagian di tepi adunan dikaup dengan spatula dan dipukul rata.
Bakar selama 45 - 50 minit atau dengan lidi di cucuk pada permukaan kek keluar bersih, boleh diangkat keluar..
Setelah  masak sejukkan diredai kuih.

Jika suka boleh di ttitiskan dengan coklat pada permukaan kek sebagai hiasan 

Hiasan:
55g coklat gelap
25g butter

Caranya:
Masukkan bahan-bahan di atas pada mangkuk yang tinggi dan letak pada periuk yang berisi air mendidih.
Larutkan coklat dan butter, kacau sehingga pekat.
Angkat dan boleh menggunakan sudu dan titiskan pada permukaan kek.
  





No comments:

Post a Comment