Bahan-bahan:
Ayam dipotong kecil, bersih dan gaulkan dengan serbuk kunyit (bukan untuk digoreng)
Halia muda dihiris
Bawang merah besar dihiris
Tomato dipotong dadu
1 batang kulit kayu manis
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air
2 biji limau kasturi, ambil jus
Garam secukup jika perlu
Bahan-bahan tumbuk:
Bawang putih
Halia muda
Bahan-bahan sos digaul sebati
Kicap manis
Kicap pekat
Sedikit sos tiram
Caranya:
Masukkan sedikit minyak dikuali, tumiskan kulit kayu manis dan bawang merah besar yang dihiris sehingga wangi dan lembut, masukkan bahan-bahan tumbuk dan kacau sebati, masukkan halia hiris dan tomato, kacau sehingga lembut.
Masukkan ayam dan kacau sebati, tutupkan sebentar.
Kacau dan masukkan sedikit air dan masak sehingga ayam empuk.
Setelah ayam masak, masukkan bahan-bahan sos dikacau sehingga sebati dan pekat.
Padamkan api dan perahkan sedikit jus limau kasturi.
No comments:
Post a Comment