Sumber resipi: Mat Gebu
Bahan-bahan:
1 1/4 camca teh instant yeast*
1/2 camca teh gula halus*
1 camca besar tepung gandum*
1/4 cawan air suam* (* disatukan, kacau rata dan rehatkan 10 minit hingga berbuih)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 camca besar gula halus
1/4 camca teh garam
1 1/3 cawan air
Caranya:
Dalam mangkuk besar, masukkan tepung gandum, gula dan garam. Kacau rata.
Masukkan bancuhan ragi tadi, kacau rata.
Tuang air dan kacau hingga licin dan tidak berbintil-bintil.
Tutup permukaan mangkuk tadi dengan plastik atau bungkus mangkuk tadi dengan plastik bersih dan perap 45 minit atau 1 jam hingga adunan naik.
Panaskan acuan atas dapur, guna api paling kecil. Lenser setiap lubang acuan dengan sedikit minyak makan (minyak kelapa) rata-rata.
Kacau bancuhan apam tadi dan tuang dalam bekas bermuncung (boleh guna jug penyukat).
Tuang 3/4 penuh ke dalam lubang acuan.
Bila permukaan apam nampak berbuih, tutup permukaan acuan dengan tudung periuk biasa atau tudung periuk kaca yang tahan panas. Biar permukaan apam masak hingga menjadi pucat dan kering.
Ambil pencungkil gigi yang baru, kemudian longgarkan apam dari acuan tadi, perhatikan bawahnya, jika warna menjadi perang keemasan, boleh diangkat.
Lakukan kaedah sama sebelum melakukan proses seterusnya dan pastikan lubang acuan disapu sedikit minyak.
Hidangkan bersama kuah kari, sambal tumis, serikaya atau apa yang anda rasa sesuai
No comments:
Post a Comment