Monday, 26 February 2018

Apam Jagung






















Sumber resipi: via resepicitarasawan, credit : Norehan Ajit (MAHN)
Bahan-bahan:
2 cawan isi jagung segar
2 cawan santan (1 cawan santan kotak dan 1 cawan air)
1 cawan gula (saya kurangkan sedikit)
2 cawan tepung beras
1 sudu besar yis segera (Lain kali nak guna 1 sudu teh)

Kelapa parut dikukus dan dicampur sedikit garam

Caranya:
Kisar isi jagung bersama santan dan gula hingga halus.
Tuang ke dalam bekas, masukkan tepung beras dan yis.
Kacau sebati, tutup bekas dan rehatkan selama 1/2 jam hingga adunan kembang.
Tuang ke dalam acuan yang di oles sedikit minyak hingga penuh.
Kukus selama 8 - 10 minit hingga masak.
Hidang bersama kelapa parut.

No comments:

Post a Comment