Sunday, 3 March 2019

Bebola Ayam Sumbat Keju





Bahan-bahan:
Isi ayam dicincang
Serbuk cili
Garam
Serbuk pati ayam
1 biji telur dipukul sedikit
Breadcrumbs
Serbuk lada hitam
Mozzarella cheese dipotong kiub
Minyak menggoreng secukupnya

Caranya:
Masukkan cincangan ayam ke dalam mangkuk besar.
Masukkan serbuk cili, garam, serbuk lada hitam dan serbuk pati ayam, gaul sebati.
Masukkan telur dan breadcrumbs, gaul sebati.
Rehatkan doh dipetisejuk +/- 30 minit.
Setelah dikeluarkan dari peti sejuk, bentuk doh menjadi bebola yang kecil, tekan dengan jari dibahagian tengah, sumbatkan Mozzarella cheese dan tutup kemas.
Buat sehingga habis.
Panaskan minyak dikuali dengan suhu yang sederhana, gorengkan bebola ayam sehingga kekuningan.
Angkat dan toskan minyak.
Hidangkan panas-panas dengan sos cili jika suka.


No comments:

Post a Comment