Tuesday, 5 October 2021

Chicken Chukka Varuval






Recipe by:the spiceadverturess.com, Ms. Vanyadhanya
Recooked by:@kim_kimberly1509 
Bahan-bahan:
500gm ayam tanpa tulang atau bertulang sikit potong kecil
1 biji bawang besar cincang halus
1/2" kayu manis, guna serbuk
2 biji bunga cengkih, guna serbuk
1 sudu teh jintan manis hijau, guna serbuk jintan manis biasa
Segenggam daun kari
2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk cili
2 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh pes halia
1/2 sudu teh pes bawang putih
Garam 
5 sudu besar minyak kelapa
Mushrooms seasonings 

Caranya:
Asingkan sedikit rempah kayu manis, bunga cengkih dan jintan manis. 
Kemudian gaulkan ayam dengan kesemua bahan kecuali bawang besar, minyak, perisa, rempah yang diasing dan daun kari. 
Jika guna rempah kasar, sangai dulu dan tumbuk halus. 
Perap ayam selama 1 jam. 
Panaskan 5 sudu besar minyak. 
Masukkan bawang besar, rempah yang dia sing dan daun kari. 
Tumis sehingga bawang layu, guna api kecil. 
Masukkan ayam, kacau sebati. 
Tutupkan dengan mengguna api kecil. 
Sesekali dikacau ayam supaya tidak hangit. 
Tidak perlu dimasukkan air. 
Masukkan garam dan mushrooms seasonings, kacau sebati. 
Masak sehingga ayam empuk. 



No comments:

Post a Comment