Saturday, 24 May 2014

Kek Buah Kukus




Resipi: Rasa Edisi Bumper Jun 2014
Bahan-bahan:
250g mentega
140g gula pasir * dijadikan gula perang (Kim guna 170g gula pasir)
50ml air panas *
500g buah-buahan campurang kering
3 biji telur saiz A (Kim guna 4 biji saiz kecil)
1 sudu teh ekstrak vanila

Bahan Ayak:
350g tepung gandum
1 sudu teh krim tartar
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh serbuk buah pala (Kim guna serbuk buah pala + all spice dijadikan 1 sudu teh)

Caranya:
Masak gula pasir bersama 50ml air panas hingga menjadi perang.
Kemudian masukkan mentega dan biarkan cair.
Kacau lagi sehingga sebati.
Masukkan pula buah-buahan campuran dan biarkan mendidih seketika.  Ketepikan.
Masukkan kesemua bahan ayak sedikit demi sedikit dan pukul hingga sebati.
Dalam bekas berasingan, pukul telur hingga kembang kemudian masukkan kedalam adunan tepung. Kacau sebati.
Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 2 jam. Kim guna selam 3 1/2 jam, bahagian permukaan kek ditutup dengan aluminium foil dan loyang dilapik dengan kertas minyak.

No comments:

Post a Comment