Sumber: Mat
Gebu ....terima kasih sharekan resipi yang mudah dan sedap. Daripada aku tunggu dok tunggu berjam-jam nak kukus baik bakar begini. Tak rugi mencuba.
Bahan-bahan:
160g mentega
100g gula
perang (soft brown sugar) - sukatan gula tak perlu dikurangkan
3 biji telur
Gred A (guna 4 biji Gred C)
160g tepung
gandum*
1 camca teh baking
power *
¼ camca teh garam
halus * (*gaul rata dan ayak)
1 camca teh pes
oren
1 biji oren,
parut kulitnya (bahagian warna oren saja dan perah jusnya
200g
buah-buahan campurang kering
Caranya:
Panaskan
oven pada suhu 170C.
Lenser
tin berukuran 8” x 4” x 3” dengan mentega dan alas dasar tin dengan kertas
minyak.
Lenser
juga kertas tadi (resipi asal guan tin berukuran 6” x 6” x 3”). Ketepikan
Dalam
mangkuk, masukkan mix dried fruits (asingkan sedikit untuk hiasan).
Masukkan jus oren, pastikan buang bijinya. Kacau dan perap sekejap.
Masukkan jus oren, pastikan buang bijinya. Kacau dan perap sekejap.
Sementara
itu, putar mentega dan gula perang hingga gula larut dan sebati, masukkan telur
satu persatu sambal diputar hingga kembang.
Tambah parutan kulit oren dan pes oren. Putar sebati.
Tambah parutan kulit oren dan pes oren. Putar sebati.
Perlahankan
kelajuan, masukkan tepung berselang-seli dengan buah-buahan kering tadi, buat
hingga habis. Matikan mixer dan gaul
sekejap dengan spatula agar semua rata.
Tuang dalam tin kek dan tabor rata buah-buahan kering yang diasingkan untuk hiasan tadi.
Tuang dalam tin kek dan tabor rata buah-buahan kering yang diasingkan untuk hiasan tadi.
Bakar
selama 1 jam atau hingga kek masak, bergantung pada oven masing-masing.
Jika
kek belum masak tapi permukaannya kelihatan perang, tutup permukaan tin kek
dengan tudung periuk atau aluminium foil dan bakar sekejap lagi.
Uji
kek dengan mencucuk lidi sate atau cake tester dibahagian tengah kek.
Kalau
keluar bersih, tanda kek anda telah masak.
Keluarkan
dari oven. Biarkan 5 minit, kemudian
boleh dikeluarkan dari tin.
Sejukkan
sepenuhnya atas jaringan sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment