Saturday, 28 March 2015

Kek Buah Ringkas @ Simple Fruits Cake





Sumber: Mat Gebu ....terima kasih sharekan resipi yang mudah dan sedap.  Daripada aku tunggu dok tunggu berjam-jam nak kukus baik bakar begini.  Tak rugi mencuba.


Bahan-bahan:
160g mentega
100g gula perang (soft brown sugar) - sukatan gula tak perlu dikurangkan
3 biji telur Gred A (guna 4 biji Gred C)
160g tepung gandum*
1 camca teh baking power *
¼ camca teh garam halus * (*gaul rata dan ayak)
1 camca teh pes oren
1 biji oren, parut kulitnya (bahagian warna oren saja dan perah jusnya
200g buah-buahan campurang kering

Caranya:
Panaskan oven pada suhu 170C.
Lenser tin berukuran 8” x 4” x 3” dengan mentega dan alas dasar tin dengan kertas minyak.
Lenser juga kertas tadi (resipi asal guan tin berukuran 6” x 6” x 3”).  Ketepikan
Dalam mangkuk, masukkan mix dried fruits (asingkan sedikit untuk hiasan).  
Masukkan jus oren, pastikan buang bijinya.  Kacau dan perap sekejap.
Sementara itu, putar mentega dan gula perang hingga gula larut dan sebati, masukkan telur satu persatu sambal diputar hingga kembang.  
Tambah parutan kulit oren dan pes oren. Putar sebati.
Perlahankan kelajuan, masukkan tepung berselang-seli dengan buah-buahan kering tadi, buat hingga habis.  Matikan mixer dan gaul sekejap dengan spatula agar semua rata. 
Tuang dalam tin kek dan tabor rata buah-buahan kering yang diasingkan untuk hiasan tadi.
Bakar selama 1 jam atau hingga kek masak, bergantung pada oven masing-masing.
Jika kek belum masak tapi permukaannya kelihatan perang, tutup permukaan tin kek dengan tudung periuk atau aluminium foil dan bakar sekejap lagi.
Uji kek dengan mencucuk lidi sate atau cake tester dibahagian tengah kek.
Kalau keluar bersih, tanda kek anda telah masak.
Keluarkan dari oven.  Biarkan 5 minit, kemudian boleh dikeluarkan dari tin.
Sejukkan sepenuhnya atas jaringan sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment