Saturday, 28 March 2015

Nasi Ayam dan Ayam Goreng Teriyaki





















Resipi: EnakEnakRasa
Ayam Goreng Teriyaki
Bahan-bahan:
Ayam
Halia cincang
Bawang putih cincang
Sedikit pati ayam
Sos Teriyaki secukupnya

Minyak menggoreng secukupnya

Caranya:
Gaulkan semua bahan-bahan diatas dan simpan semalaman di peti ais.
Panaskan minyak dan gorengkan ayam yang telah diperap semalaman sehingga masak.
Angkat dan toskan.
Sos dari perapan ayam jangan dibuang, masukkan lebihan sos perapan ke dalam kuali, bubuh sedikit air dan jerangkan sehingga mendidih.  Apabila mendidih tambah sedikit lagi sos teriyaki dan masakkan semula sehingga mendidih dan angkat.

Bahan-bahan rebusan untuk stok:
Tulang ayam
Air secukupnya
Daun pandan, disimpul
Halia, diketuk
Bawang putih, diketuk
Daun bawang
Garam secukupnya

Caranya:
Jerangkan air bersama halia, bawang putih, daun pandan dan daun bawang sehingga mendidih.
Masukkan tulang ayam dan rebus dengan api perlahan lebih kurang ½ - 1 jam.
Tapiskan air rebusan dan buangkan hampas, ketepikan air rebusan untuk memasak nasi.
Ambil bahagian atas yang berminyak dari air rebusan tadi, ketepikan.

Nasi Ayam
Bahan-bahan:
Beras basmathi, dibasuh dan rendamkan lebih kurang 30 minit, tapiskan
Halia hiris
Bawang putih hiris
Daun pandan 1 helai, simpulkan
Sedikit garam jika perlu

Caranya:
Masukkan beras basmathi ke dalam periuk dan air rebusan ayam yang telah disukat,
masukkan halia, bawang putih dan daun pandan.
Tanakkan beras di dapur atau menggunakan rice cooker.

Sos Halia:
Halia diparut
Bawang putih diparut
Sedikit hirisan daun bawang, ambil bahagian hujung yang putih, hiris halus
Sedikit pati ayam
Secubit garam
Sedikit minyak bijan
Sedikit minyak

Caranya:
Halia dan bawang putih yang telah diparut dimasukkan ke dalam mangkuk.
Masukkan hirisan daun bawang, secubit garam dan pati ayam, kacau sehingga sebati.
Panaskan minyak dan sedikit minyak bijan sehingga betul-betul panas.
Setelah panas curahkann ke dalam mangkuk parutan halia dan bawang putih tadi.

Kacau rata. Hidangkan bersama nasi ayam

No comments:

Post a Comment