Saturday, 28 March 2015

Sup Ayam Berperisa Lemon



























Sumber: Mat Gebu
Bahan-bahan:
½ ekor ayam saiz sederhana, potong 10 bahagian, cuci bersih dan toskan
2 batang serai, dititik
1 ½ inci halia, dihiris
½ inci lengkuas, dititik
1 biji bawang besar belah 6
4 ulas bawang putih, dititik
10 biji cili padi, belah dua setiap satu
1 inci kunyit hidup, dihiris halus
1 bungkus sup bunjut adabi
1 biji lemon, parut kulitnya (bahagian kuning saja)
2 camca the jus lemon
Air secukupnya
1 camca the lada hitam serbuk
Garam secukup rasa
1 kiub ayam (optional)

Hiasan:
Hirisan daun sup
Bawang goreng


Caranya:
Dalam periuk, masukkan serai, lengkuas, halia, bawang putih, cili padi, kunyit hidup dan air secukupnya.
Kacau rata dan masak hingga mendidih.
Masukkan ayam bersama sup bunjut dan kiub pati ayam (jika guna), ubi kentang, bawang besar dan tomato.
Kacau dan biar masak dengan api perlahan.
Masukkan parutan kulit lemon dan garam secukup rasa.
Biar mendidih perlahan hingga ayam empuk.
Tambah jus lemon, garam secukup rasa dan serbuk lada hitam.
Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api.
Taburan hirisan daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.

Jika suka tambah sedikit lagi serbuk lada hitam.

No comments:

Post a Comment