Sumber: Mat Gebu
Bahan-bahan:
½ ekor ayam saiz sederhana,
potong 10 bahagian, cuci bersih dan toskan
2 batang serai, dititik
1 ½ inci halia, dihiris
½ inci lengkuas, dititik
1 biji bawang besar belah 6
4 ulas bawang putih, dititik
10 biji cili padi, belah dua
setiap satu
1 inci kunyit hidup, dihiris
halus
1 bungkus sup bunjut adabi
1 biji lemon, parut kulitnya
(bahagian kuning saja)
2 camca the jus lemon
Air secukupnya
1 camca the lada hitam serbuk
Garam secukup rasa
1 kiub ayam (optional)
Hiasan:
Hirisan daun sup
Bawang goreng
Caranya:
Dalam periuk, masukkan serai,
lengkuas, halia, bawang putih, cili padi, kunyit hidup dan air secukupnya.
Kacau rata dan masak hingga
mendidih.
Masukkan ayam bersama sup bunjut
dan kiub pati ayam (jika guna), ubi kentang, bawang besar dan tomato.
Kacau dan biar masak dengan api
perlahan.
Masukkan parutan kulit lemon dan
garam secukup rasa.
Biar mendidih perlahan hingga
ayam empuk.
Tambah jus lemon, garam secukup
rasa dan serbuk lada hitam.
Masak sekejap lagi, rasa dan jika
ok boleh matikan api.
Taburan hirisan daun bawang dan
bawang goreng sebelum dihidangkan.
Jika suka tambah sedikit lagi
serbuk lada hitam.
No comments:
Post a Comment