Saturday, 11 April 2015

Kek Karot Nana Ain




Sumber Azie Kitchen
Olahan semula oleh Kim

Bahan-bahan:
1 ¼ cawan minyak jagung
4 biji telur – guna 5 biji telur saiz C
120gm gula kastor – guna 90gm gula kastor
120gm gula perang
100gm walnut, dicincang kasar campuran walnut dan pekan
250gm tepung gandum - guna campuran tepung gandum 50gm dan tepung high protin 200gm
1 sudu teh baking soda – guna 1 sudu teh serbuk penaik
¼ sudu teh garam
¼ sudu teh serbuk kayu manis
1 ½ cawan karot parut
1 cawan kismis – rendam dengan air panas lebih kurang 2 minit dan toskan

Bahan untuk topping:
120gm gula
250gm cream cheese
120gm unsalted butter
Semua bahan dicampur dengan dipukul hingga kembang

Caranya:
Pukul telur dengan gula hingga kembang.  Masukkan minyak, kacau rata dengan spatula.
Masukkan tepung gandum, baking soda (serbuk penaik), serbuk kayu manis dan garam.
Masukkan karot, walnut (pecan) dan kismis.  Kacau rata dengan spatula.
Tuangkan dalam acuan yang sudah digriskan.
Bakar selama 45 minit pada suhu 180C.
Sapukan cream cheese apabila sudah sejuk.

No comments:

Post a Comment