Sumber Azie Kitchen
Olahan semula oleh Kim
Bahan-bahan:
1 ¼ cawan minyak jagung
4 biji telur – guna 5 biji telur saiz C
120gm gula kastor – guna 90gm gula kastor
120gm gula perang
100gm walnut, dicincang kasar campuran walnut dan pekan
250gm tepung gandum - guna campuran tepung gandum 50gm dan tepung high protin
200gm
1 sudu teh baking soda – guna 1 sudu teh serbuk penaik
¼ sudu teh garam
¼ sudu teh serbuk kayu manis
1 ½ cawan karot parut
1 cawan kismis – rendam dengan air panas lebih kurang 2 minit dan toskan
Bahan untuk topping:
120gm gula
250gm cream cheese
120gm unsalted butter
Semua bahan dicampur dengan dipukul hingga kembang
Caranya:
Pukul telur dengan gula hingga
kembang. Masukkan minyak, kacau rata
dengan spatula.
Masukkan tepung gandum, baking
soda (serbuk penaik), serbuk kayu manis dan garam.
Masukkan karot, walnut (pecan)
dan kismis. Kacau rata dengan spatula.
Tuangkan dalam acuan yang sudah
digriskan.
Bakar selama 45 minit pada suhu
180C.
Sapukan cream cheese apabila sudah
sejuk.
No comments:
Post a Comment