Saturday 25 April 2015

Nasi Pilau Mattar, Ayam Butter Masala dan Ayam Goreng Berempah Serai



Nasi Pilau Mattar
Bahan-bahan:
2 cawan beras basmathi, dicuci dan rendamkan lebih kurang 30 minit
1 cawan green peas, jika suka
2 cawan air, jika suka boleh masukkan 1 cawan air + 1 cawan susu low fat
Garam secukup rasa
2 camca besar Minyak sapi, Kim guna jenama Adela …..emmm…..harum semerbak

1 sudu teh jintan putih, disangai tanpa minyak

Bahan tumisan:

1 labu bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih *
2cm halia *, bahan * ditumbuk

1 kuntum Bunga lawang
5 kuntum Bunga cengkih
2.5cm Kayu manis
5 biji Lada hitam biji

Bahan taburan / hiasan:
Bawang goreng
Daun bawang, dihiris

Caranya:
Panaskan minyak sapi dalam periuk nasi, tumiskan bawang besar hingga kekuningan dan wangi baunya.
Masukkan rempah tumis kacau hingga wangi dan masukkan air secukupnya untuk masak nasi dan tutup hingga mendidih. (Boleh dimasukkan bawang goreng yang kekuningan untuk menjadikan warna nasi cantik, jangnan masukkan bawang goreng yang hangus).
Masukkan baki air dengan green peas dan biarkan mendidih barulah dimasukkan beras dan garam, kacau dan biarkan hingga nasi masak.
Bila nasi sudah masak taburkan jintan yang telah digoreng tanpa minyak.
Hidangkan bersama kari dal dan mutton chop dan hias dengan bawang goreng.

(Nota: Kim hidangkan bersama acar campuran, ayam butter masala dan ayam goreng berempah serai)

  













Ayam Goreng Berempah Serai
(Resipi: Love2Cook Malaysia / Sumber: IzahDaut)

Bahan-bahan:
1 ekor ayam (dicuci bersih dan dipotong sederhana)

Bahan-bahan dikisar bersama:
6 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
2” halia
3-4 batang Serai, boleh guna 5-6 batang jika suka

3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar serbuk kari daging
½ sudu kecil serbuk jintan putih
½ sudu kecil serbuk jintan manis
½ sudu kecil serbuk ketumbar
½ sudu rempah 5 spices (optional)
Garam secukup rasa
3 tangkai daun kari

Minyak untuk menggoreng

Caranya:
Campurkan semua bahan diatas bersama dengan ayam kecuali daun kari dan minyak.
Gaul sebati dan biarkan perap selama 1 jam. Kim perap semalaman, lebih sedap.
Panaskan minyak dalam kuali.  Pastikan minyak berlebihan supaya ayam tenggelam ketika digoreng.
Masukkan ayam satu per satu dan goreng hingga masak.
Taburkan daun kari bila dan ½ masak.
Dah masak, angkat dan toskan minyak berlebihan.














Ayam Butter Masala
Resipi: Khairul Hakimin@Muhammad Abuain Kitchen Studio
Bahan-bahan:
10-15 ketul Ayam @ 1 ekor dipotong sedang
Serbuk kunyit dan sedikit garam, digaul dengan ayam dan goreng sehingga masak

3 sudu besar rempah masala
3 sudu besar butter ~ guna jenama Adela
½ cawan susu segar ~ guna susu segar low fat
1 tangkai daun kari
1-2 biji cili hijau
1 biji lemon
Biji sawi
Biji halba
Biji jintan manis
Kayu manis
B lawang
Buah pelaga
Garam secukup rasa

Bahan kisar:
1 biji bawang besar India
3 biji bawang merah Inida
3 ulas bawang putih
1” Halia

Caranya:
Ayam dilumuri dengan serbuk kunyit dan garam sedikit dan goreng sehingga masak.
Kemudian dalam kuali yang berasingan tumis bahan menggunakan butter dan bahan yang telah dikisar tadi bersama rempah.
Tumis sehingga biji sawi dan halba mula meletup-letup di dalam kuali dan masukkan daun kari.
Kemudian masukkan rempah masala yang telah dicampurkan bersama susu segar, kacau sebati.
Kemudian masukkan cili hijau yang telah dipotong besar (2-3 potongan saja).
Kacau sehingga menjadi pekat, masukkan perahan lemon.
Kacau sebati dan masukkan garam, terus masakkan ayam dan kacau sebati.
Angkat dan hidangkan.






























No comments:

Post a Comment