Saturday, 11 April 2015

Puff Sardine Pedas
















sumber Mat Gebu

Bahan-bahan:
6 keping puff pastry bersaiz 4” x 4” (jenama Kawan)
1 kuning telur, dipuku sedikit
1 tin kecil sardine
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 keping hirisan halia, cincang halus
3 biji cili padi, hiris halus
1 biji limau kasturi, perah jusnya

Caranya untuk inti:
Panaskan 2 camca besar minyak, tumis bawang putih, halia dan bawang besar hingga harum dan bawang layu.
Masukkan sardine bersama kuahnya sekali.  Hancurkan dan masak hingga kering.
Tambah garam secukup rasa, jus limau kasturi dan hirisan cili padi.
Kacau rata dan masak sekejap.
Rasa dan jika ok, boleh matikan api dan sejukkan.

Untuk Puff Sardine:
Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan dulang pembakar, jika suka boleh dialas dengan kertas minyak.
Inti tadi dibahagikan kepada 6 bahagian sama banyak.  Ketepikan.
Pastikan anda keluarkan puff pastry sekurang-kurangnya 15 minit dari freezer sebelum anda guna.
Ambil sekeping puff pastry, kelar-kelar sedikit pada ½ bahagian puff pastry.
Bahagian yang tidak dikelar, anda sudukan 1 bahagian inti dan ratakan.
Cantumkan dan tekan-tekan sedikit tepinya.  Kemudian tekan dengan garfu disekeliling tepi kulit puff pastry agar bercantum bahagian atas dan bawah.
Alihkan ke dalam dulang pembakar.  Buat kaedah sama untuk baki puff pastry dan inti, hingga siap.
Sapu sedikit kuning telur atas setiap puff pastry tadi.
Bakar selama 25 minit atau hingga keemasan dan puff pastry akan mengembang dan menghasilkan kulit yang berlapis-lapis.

Sejukkan atas jaringan dan boleh dihidangkan

No comments:

Post a Comment