sumber Mat Gebu
Bahan-bahan:
6 keping puff pastry bersaiz 4” x
4” (jenama Kawan)
1 kuning telur, dipuku sedikit
1 tin kecil sardine
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, cincang
halus
2 keping hirisan halia, cincang
halus
3 biji cili padi, hiris halus
1 biji limau kasturi, perah
jusnya
Caranya untuk inti:
Panaskan 2 camca besar minyak,
tumis bawang putih, halia dan bawang besar hingga harum dan bawang layu.
Masukkan sardine bersama kuahnya
sekali. Hancurkan dan masak hingga
kering.
Tambah garam secukup rasa, jus
limau kasturi dan hirisan cili padi.
Kacau rata dan masak sekejap.
Rasa dan jika ok, boleh matikan
api dan sejukkan.
Untuk Puff Sardine:
Panaskan oven pada suhu 190C,
sediakan dulang pembakar, jika suka boleh dialas dengan kertas minyak.
Inti tadi dibahagikan kepada 6
bahagian sama banyak. Ketepikan.
Pastikan anda keluarkan puff
pastry sekurang-kurangnya 15 minit dari freezer sebelum anda guna.
Ambil sekeping puff pastry,
kelar-kelar sedikit pada ½ bahagian puff pastry.
Bahagian yang tidak dikelar, anda
sudukan 1 bahagian inti dan ratakan.
Cantumkan dan tekan-tekan sedikit
tepinya. Kemudian tekan dengan garfu
disekeliling tepi kulit puff pastry agar bercantum bahagian atas dan bawah.
Alihkan ke dalam dulang
pembakar. Buat kaedah sama untuk baki
puff pastry dan inti, hingga siap.
Sapu sedikit kuning telur atas
setiap puff pastry tadi.
Bakar selama 25 minit atau hingga
keemasan dan puff pastry akan mengembang dan menghasilkan kulit yang berlapis-lapis.
Sejukkan atas jaringan dan boleh
dihidangkan
No comments:
Post a Comment