Sunday, 25 October 2015

Ayam Chak Bek

 
Resipi: Enak Rasa Dari Dapur Kim
Bahan-bahan:
2 keping Ayam dicuci bersih dan toskan
Halia dihiris halus
1/4 sudu teh serbuk ketumbar
Garam jika perlu
Air secukupnya

Bahan- bahan ditumbuk halus berasingan:
2 1/2 sudu besar Tauchu

5 ulas Bawang putih

Caranya:
Panaskan sedikit minyak dikuali, masukkan halia dan tumis sehingga garing dan wangi.
Masukkan tauchu tumis sehingga tauchu wangi dan masukkan bawang putih dikacau rata dan tumiskan sehingga wangi.
Masukkan air sedikit dan renihkan sebentar, masukkan ayam.
Tambahkan air lagi dan masak sehingga ayam masak lebih kurang 3/4.
Masukkan serbuk ketumbar dan garam jika perlu dan masak sehingga ayam menjadi kering.
Angkat dan dihidang bersama nasi putih.


No comments:

Post a Comment