Sumber resipi: AFC ~ Martin Yan Taste of Vietnam
Bahan-bahan:
Anak Udang, buang kulit, dibersihkan dan toskan
Biji Jagung dalam tin
Bawang besar ~ dicincang/dihiris
Bawang putih ~ dicincang/dihiris
Daun bawang ~ dipotong kecil
Halia ~ dicincang/dihiris
Serbuk kunyit
Sedikit serbuk cili
Garam secukup rasa
Lada sulah
Tepung sedikit
1 biji telur ~ dipukul ringan
Air sedikit
Minyak untuk menggoreng
Caranya:
Masukkan udang dibekas kaca, gaulkan dengan sedikit garam dan serbuk lada sulah.
Masukkan biji jagung, bahan-bahan cincanga/hirisan, masukkan serbuk kunyit, serbuk cili dan kacau rata.
Masukkan sedikit tepung hanya untuk sebatikan saja dan sedikit air dan garam secukupnya, kacau rata.
Masukkan telur yang telah dipukul sedikit dan gaulkan kesemua bahan sehingga sebati.
Panaskan minyak di kuali dan panaskan acuan (gunakan senduk sup). Tujuan memanaskan acuan supaya tidak melekat dan mudah dikeluarkan.
Setelah acuan panas, ambil sedikit adunan dan masukkan ke dalam acuan, ambil sedikit tepung dan tabur di permukaan adunan.
Goreng sehingga kekuningan, angkat dan toskan.
Sedap dicicah dengan sos cili atau pun sos ikan.
No comments:
Post a Comment