Sumber resipi: Citarasawan
Bahan-bahan:
6 ketul drummet ayam
2 sudu kecil serbuk cili
2 sudu kecil serbuk kari
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 biji telur
sedikit garam
secukup serbuk roti (campur kelapa parut kering sebab tak cukup)
Caranya:
Potong kepak ayam bahagian pangkalnya. Kikis isi ayam ke bahagian bawah.
Gaul ayam bersama garam, rempah kari, serbuk cili, serbuk pati ayam, tepung jagung, tepung gandum dan telur hingga bergaul rata.
Kemudian golek ayam dengan serbuk roti dan goreng terendam dalam minyak yang sederhana panas.
Bahan-bahan sos:
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan mayonis
1 sudu makan sos tomato
Caranya:
Campurkan kesemua bahan-bahan sos dan hidangkan bersama ayam boxing berempah.
No comments:
Post a Comment