Sunday, 30 July 2017

KETAM CILI ROMANTIKA





















Sumber resipi: Buku 101 Resipi Sajian Hati Ke Hati oleh Fauziah Abd. Ghaffar
Bahan-bahan:
1 kg Ketam
2 batang serai, dititik
1/2 biji bawang besar dihiris
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar air asam jawa
Sedikit gula pasir
1 cawan minyak
Sedikit daun sup / daun bawang hiris untuk hiasan
Garam jika perlu

Bahan-bahan kisar.
3 biji bawang besar
1" halia
6 ulas bawang putih
2 batang cili merah
10 biji cili padi
10 tangka cili kering

Caranya:
Bersihkan ketam dan potong dua.
Lumurkan dengan garam dan kunyit serbuk.
Goreng sehingga garing, angkat dan ketepikan.
Keluarkan sebahagian minyak tadi dan tumis bahan kisar sehingga garing.
Masukkan serai, air asam jawa, garam dan gula. Tambahkan sedikit air jika perlu.
Setelah itu, masukkan sos tiram, sos tomato dan bawang hiris.
Masukkan ketam yang sudah digoreng tadi dan gaul rata.
Apabila dihidangkan, taburkan sedikit daun sup / daun bawang yang dihiris.

No comments:

Post a Comment