Tuesday, 27 October 2020

Ikan Goreng Sos Kicap Halia Rangup







Resepi by:@adikfoods

Recooked by:@kim_kimberly1509
Bahan-bahan:
Ikan bawal hitam, siakap, kembung ~ guna bawal putih, lumur dengan serbuk kunyit, serbuk lada dan garam
3" halia dihiris memanjang
7 ulas bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih, dicincang
1/2 cawan air, guna 1/4 cawan 
2 sdb kicap lemak manis Adabi
2 sdb kicap masin Adabi
1 sdt minyak bijan (optional) 
1 sdt gula perang/putih ~ tak bubuh
1 sdt lada putih berperisa
7 biji atau lebih cili padi dihiris
1 sdb jus limau nipis

Caranya:
Panaskan minyak, goreng ikan sehingga garing, angkat dan ketepikan. 
Dengan minyak yang sama, gorengkan halia sehingga garing, angkat dan ketepikan. 
Goreng pula bawang merah sehingga garing, angkat dan ketepikan. 
Guna minyak tadi dalam 1 sdb atau 1 1/2 sdb, masukkan kicap masin, kicap manis, serbuk lada, seasonings, bawang putih, cili padi dan kacau sebati. 
Masukkan air dan jus limau, kacau hingga mendidih. 
Dah siap boleh tuang atas ikan dan taburkan halia dan bawang merah goreng tadi. 
Hidang dengan nasi putih panas. 


No comments:

Post a Comment