Thursday, 22 October 2020

Ikan Siakap Stim Ala Thai






Resepi by:Puan Zurina Zulkefli via Puan Zaiton Abdul Manaf, keluarga.my 
Recooked:@kim_kimberly1509
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap
2 biji limau nipis
1 batang serai dihiris
5 hirisan halia dihiris
3 biji cili padi merah dihiris
3 biji cili padi hijau dihiris
5 ulas bawang putih dicincang halus
1 batang daun ketumbar dihiris 
1/2 kiub pati ayam, guna mushrooms seasonings 
4 sdb sos ikan
1 sdt gula putih, gula palm, gula perang

Caranya:
Bersihkan ikan dan Keluarkan bahagian badannya. 
Masukkan separuh serai dan halia kedalam perut ikan. 
Perap jus limau nipis ke atas ikan untuk menghilangkankan bau hanyir.
Panaskan kukusan. 
Kukus ikan selama 5 minit dan biar seketika pada suhu api perlahan. 

Cara masak kuah stim ikan Ala Thai:
Goreng bawang putih yang telah dicincang kedalam kuali sehingga keemasan. 
Kerangupan bawang putih menaikkan aroma ikan Siakap stim. Tapi AWAS bawang putih mudah hangus. 
Padamkan api kuali lalu langsung dimasukkan sedikit air suam, kiub pati ayam/mushrooms seasonings, sos ikan, gula, cili padi merah, hijau, lebihan serai dan halia, akhir sekali jus perahan limau nipis. 
Rasa dulu kuahnya, kalau terlebih masin tambah sedikit air. 
Kacau kuah sehingga sebati. 
Tuang kuah stim ke atas ikan Siakap dan taburkan daun ketumbar. 
Kukus lagi ikan Siakap bersama kuah selama 3 minit. 
Sedia dihidang panas-panas. 






No comments:

Post a Comment