Saturday, 2 August 2014

Biskut Cip Coklat Chef Wan

Resipi: 400 Resipi Terbaik Chef Wan, sodapp...rugi Cik Jah tak mencoba

Bahan-bahan:
1 cawan mentega tanpa garam (Saya guna salted butter)
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan gula kastor (Asal 1 cawan)
1/2 cawan gula perang hitam
1 biji telur
1/3 cawan serbuk koko tanpa gula
2 sudu makan susu segar
1 3/4 cawan tepung serbaguna
1/4 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan pekan atau walnut, dicincang
70g kurma, dicincang
1 cawan cip coklat kurang manis

Caranya:
Menggunakan pengadun elektrik, pukul mentega dengan kelajuan tinggi.
Masukkan esen vanila dan kedua jenis gula, putarkan hingga gebu.
Masukkan telur, perlahankan kelajuan pengadun dan masukkan serbuk koko diikuti susu segar.
Di dalam mangkuk yang berasingan, kacaukan tepung dan soda bikarbonat dengan menggunakan senduk kayu.
Campurkan sekali kekacang, kurma dan cip coklat. Gaul sebati.
Kemudian masukkan ke dalam mesin pengadun yang mengandungi campuran telur tadi.
Putarkan perlahan-lahan.
Kaupkan adunan menggunakan sudu teh.  Bulatkan.
Letakkan di atas dulang pembakar.  Buat sampai habis.
Bakar pada suhu 175C selama 12-13 minit (bergantung pada oven masing-masing).
Sejukkan selama 2 minit sebelum mengalihkan biskut dari dulang pembakar.

No comments:

Post a Comment