Monday, 27 July 2015

Ayam Masak Lengkuas Bugis



Sumber: patykitchen.blogspot.com
Bahan-bahan:
1 ekor ayam potong 12 bahagian
400g lengkuas muda, parut
2 batang serai dititik
1 kg santan pekat
1 sudu makan lada putih, tumbuk
1 sudu teh serbuk kunyit
Ubi kentang, saya tambah
Garam secukupnya

Bahan-bahan tumbuk/kisar:
3 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
2" halia diblend halus
11 biji cili padi
15 tangkai cili kering direndam dahulu

Caranya:
Masukkan santan dan serai titik ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
Kemudian masukkan bahan kisar dan bahan parut.
Masukkan sekali serbuk kunyit dan lada putih.
Biar naik minyak, masukkan ubi kentang dan ayam.  Gunakan api sederhana panas supaya masakan perencah meresap dan masak sekata.
Masak sehingga ayam dan ubi kentang empuk dan angkat.
Jika inginkan kering biar lama sedikit di atas api.



No comments:

Post a Comment