Resipi: Enak Rasa Dari Dapur Kim
Bahan-bahan:
Mee kuning, cuci dan toskan
Daun bawang dihiris
Bawang goreng, optional
Cili merah hiris, optional
Udang kecil
Taugeh
Minyak
Garam
Sedikit kiub ikan bilis
Limau kasturi
Bahan-bahan blend halus dengan sedikit air, kemudian tapiskan air:
Udang kering, rendam, toskan dan sangai
Cili merah hidup
Bawang merah
Bawang putih
Bawang merah besar
Tomato masak ranum, dipotong dadu
Tomato masak ranum, dipotong dadu
Caranya:
Masukkan bahan-bahan blend ke dalam non stick, gunakan api yang perlahan kacau sehingga kering.
Masukkan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan blend tadi dengan api perlahan sehingga garing.
Masukkan tomato dan kacau sehingga kering.
Masukkan air sedikit, masakkan lagi dan masukkan udang kecil.
Setelah udang kecut, masukkan mee dan kacau sehingga sebati, kalau kering sangat, masukkan sedikit air, garam secukup rasa dan kiub ikan bilis.
Masukkan air sedikit, masakkan lagi dan masukkan udang kecil.
Setelah udang kecut, masukkan mee dan kacau sehingga sebati, kalau kering sangat, masukkan sedikit air, garam secukup rasa dan kiub ikan bilis.
Akhir sekali masukkan taugeh dikacau sebati sebentar saja.
Sebelum dipadamkan api masukkan jus air limau kasturi dan kacau rata.
No comments:
Post a Comment