Friday, 3 July 2015

Roti Jala Dan Sambal Sardin Ubi Kentang















Sumber: Azie Kitchen...terima kasih Azie memang lembut sampai ke malam....
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air / santan / susu segar (atau air campur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning ~ guna kunyit hidup terlebih pulak

Caranya:
Blendkan semua bahan di atas hingga sebati.
Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan.
Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh dijala menggunakan kuali non-stick.
Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat.  Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung/lipat.
Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah ayam masak kuzi/kari ayam.

Sambal Sardin Ubi Kentang

Bahan-bahan:
1 tin kecil ikan sardin, dibuang tulang
Bawang besar dimayang
Sebiji ubi kentang dipotong dadu kecil
Sedikit minyak
Garam secukup
Air asam secukup
Sedikit gula perang/gula melaka

Bahan-bahan blend:
Cili kering
Bawang merah kecil
Bawang putih
2 batang serai
3 keping lengkuas





No comments:

Post a Comment