Sunday 12 February 2017

Ayam Tempra

















Bahan-bahan:
Ayam dibersih dan potong kecil, gaul dengan serbuk lada putih dan goreng setengah masak
Tauhu digoreng, jika suka
Cili merah masak dipotong serong
Bawang putih dicincang halus
Halia dicingang halus
Bawang besar dimayang
Kicap pekat
Kicap cair
Minyak secukupnya
Air secukupnya
Garam secukup rasa

Caranya:
Masukkan minyak secukupnya dan goreng ayam sehingga setengah masak.  Angkat dan ketepikan.
Dengan minyak yang menggoreng ayam tadi, tinggalkan sedikit dikuali untuk menumis bawang besar dan cili masak.  Tumis bawang besar dan cili masak setelah bawang layu, angkat dan ketepikan.
Tambah sedikit minyak jika kurang dikuali, tumiskan bawang putih dan halia sehingga wangi,
masukkan kicap pekat dan kicap cair, kacau rata selama 3 saat (jangan hangus).
Masukkan air bila mendidih, masukkan air dan tutup dengan penutup, dikacau sekali sekala sehingga ayam empuk dan kuah sedikit kering, masukkan tauhu.
Masukkan bawang besar dan cili yang ditumis tadi, gaul rata dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment