Monday, 6 February 2017

Florentine Cookies / Crunchy Caramel Almonds




Sumber resipi: kakinakl.com
Bahan-bahan:
200gm tepung Florenta / Bienetta
200gm badam keping
100gm kuaci hijau / bunga matahari
20gm bijan hitam ~ guna 10gm bijan hitam & 10gm bijan putih

Caranya:
Campurkan tepung Florenta / Bienetta dengan bijan.
Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160C selama 5 minit.
Sediakan loyang 14 x 14 dan alas dengan kertas pembakar tidak melekat (Non-Stick Baking Paper).
Satukan semua bahan dalam bekas.
Gaul rata hingga semuanya bersalut sempurna.
Panaskan oven pada suhu 160C.
Satukan semua bahan di atas, gaul rata dan tuang ke atas loyang pembakar tadi. Ratakan nipis.
Bakar selama lebih kurang 12 ~ 15 minit atau keperangan bergantung pada oven masing-masing.
Kim bakar selama 12 minit dengan Panasonic Cubic.
Sejurus keluar dari oven, terus potong kepada kepingan, gunakan pemotong pizza supaya mudah untuk memotong kepada bentuk kepingan.
Bila dah sejuk, simpan dalam bekas kedap udara.



No comments:

Post a Comment