Monday, 27 February 2017

Roti Jala & Kari Ayam Debel



Sumber Resipi Roti Jala: Azie Kitchen 
Roti Jala
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu teh garam
1 biji telur
3 cawan air / santan / air susu / air dicampur dengan sedikit santan
Sedikit pewarna kuning

Caranya:
Blendkan semua bahan di atas hingga sebati.
Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan.
Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh dijala menggunakan kuali non stick.
Kuali biasa pun boleh asal tak melekat.
Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat.
Kalau dah masak tak payan dibalik terus di angkat dan digulung.
Sesuai dimakan dengan kuah ayam masak kuzi.
Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tetap lembut seperti baru dimasak.

Recipe sourced: Family Kitchen with Sherson via AF
Debel Chicken Curry
Ingredients:
1 kg chicken
4 slices lengkuas
3 stalks serai
150g shallots
20gm kunyit
5 pieces buah keras
20g ginger
20g dried chili
2 teaspoons mustard seeds
1/2 kilogm potatoes
2 tablespoons mustard (next time to omit this, don't taste good)
4 tablespoons vinegar
1 tablespoon butter

Method:
Pound roasted mustard seed and salt.  Set aside.
Fry the blended ingredients until the oil separate.
Add chicken and fry for another 10 minutes and add potatoes.
Add water and bring to boil.
Add mustard seed, salt, mustard, vinegar and butter.








No comments:

Post a Comment