Sumber resipi:Youtube ~ Jivie Channel (rasa yang liat dan kenyal)
Bahan-bahan:
200g tepung gandum
200g tepung ubi
2 ulas bawang putih, dihaluskan
1 kiub maggi
2 batang daun bawang dihiris halus
375ml air
1 tbsp garam
Air untuk rebusan secukupnya
Sedikit minyak
Lidi satay secukupnya
Caranya:
Campurkan tepung gandum dan tepung ubi, kacau rata.
Masukkan hirisan daun bawang, kacau rata.
Panaskan air dalam periuk, masukkan garam, maggi kiub dan bawang putih, kacau sehingga mendidih. Matikan api.
Masukkan air tadi perlahan-lahan ke dalam tepung yang telah dikacau sebati sehingga tercampur rata dan menjadi doh yang lembut.
Ambil sedikit adunan dan jadikan bentuk bulat, letak dalam pinggan sehingga habis.
Sediakan air rebusan dan masukkan sedikit minyak supaya cilok berkilat. Masukkan cilok dalam periuk dan biarkan adunan sehingga masak.
Bila masak cilok akan timbul dipermukaan, padamkan api.
Toskan air dan sumbat pada lidi satay.
Sos kacang untuk cilok:
4 tbsp mentega kacang
1 tsp serbuk cili merah
1/2 tsp kicap manis
30ml air atau secukupnya
Air perahan limau secukupnya
Caranya:
Masukkan air dalam kuali.
Masukkan mentega kacang, kacau rata dan sehingga sebati.
Masukkan serbuk cili, sedikit kicap manis dan air perahan limau nipis.
Kacau rata, angkat bila cili sudah masak.
No comments:
Post a Comment