Sumber resipi: Dapur Tanpa Sempadan @ Mat Gebu
Bahan-bahan:
1 ekor ikan merah, kerapu, selar papan
2 batang serai, diketuk
1/2" lengkuas, dihiris
3 helai daun limau purut
2 pokok daun ketumbar, cuci bersih dan toskan.
2 biji limau nipis, perah jusnya
12 biji tomato ceri @ 1 biji tomato biasa, dibelah 6
10 biji cili padi merah
1 sup bunjut tulang adabi
1 batang kayu manis
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 camca teh biji lada hitam
Air secukupnya
Minyak sedikit untuk menumis
Bahan-bahan kisar halus:
6 biji bawang mearh
3 biji bawang putih
1" halia
1/2" kunyit hidup
Hiasan:
Hirisan daun ketumbar
Bawang goreng
Caranya:
Ikan disiang, kerat kepada beberapa bahagian, cuci bersih dan ketepikan.
Daun ketumbar diasingkan akar dan daunnya. Akarnya diketuk sedikit dan daunnya dipotong kasar.
Cili padi diketuk.
Lada hitam ditumbuk halus, ketepikan.
Panaskan minyak dalam periuk anggaran 4 camca besar.
Tumis bahan-bahan kisar hingga harum, masukkan serai, lengkuas, kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga, kacau rata dan masak sekejap.
Tuang air secukupnya, anggaran dalam 1.2 liter, biarkan mendidih.
Masukkan sup bunjut, daun limau purut, lada hitam dan akar pokok ketumbar.
Kacau rata dan biarkan mendidih perlahan-lahan.
Masukkan ikan, cili padi dan perasakan dengan garam secukup rasa.
Masak dengan api sederhana hingga ikan masak.
Masukkan tomato ceri, kacau perlahan.
Masukkan daun ketumbar dan akhir sekali tuang jus limau nipis, kacau perlahan dan masak sekejap.
Rasa dan jika ok boleh dimatikan api.
Tabur dengan hirisan daun ketumbar dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment