Sunday, 1 March 2020

Ayam Asap Teh





























Sumber resipi:kamarul ariffin nor sadan ~ by suri, siraplimau.com
Bahan-bahan:-
1/2 ekor ayam
1/2 sdt lada hitam biji
1 sdt minyak bijan
2 sdb sos tiram
2 sdb kicap hitam
2 sdb madu
2 ulas bawang putih
2" halia
Garam secukup rasa

Bahan-bahan perasap:-
3 uncang teh
3 sdb beras
3 sdb gula perang
Caranya: letak teh, beras dan gula perang dalam aluminium foil dan campurkan.  Bahan-bahan ini akan memberi aroma menyelerakan pada ayam nanti.

Caranya:-
Bersihkan ayam.  Kalau nak cepat masak guna bahagian dada.
Ambil separuh campuran sos tadi dan gaul dengan ayam.
Kemudian perapkan lagi lama lagi sedap.
Panaskan air untuk kukus ayam, guna api yang besar.
Letak ayam atas pengukus.  Letak halia dan bawang putih atas ayam, biar rasanya padu.
Tutup, kukus bahagian peha 30 ~ 40 minit.
Jika bahagian dada 20 ~ 30 minit.  Atau jika was-was kukus lama atau rebus.
Sudah 40 minit angkat ayam dari pengukus.
Air rebusan ini boleh dijadikan chicken broth.  Jangan dibuang.  Letak dalam mangkuk.
Baki separuh sos tadi, sapukan rata pada ayam yang dikukus tadi.
Ketepikan dan sejukkan sebentar.
Sekarang kita nak perasapkan ayam.
Ambil aluminium foil dan jadikan macam mangkuk.
Letak atas kuali dan hidupkan api besar sampai ia berasap.
Letak ayam atas penjaring pengukus.
Tutup, biarkan 5 minit, kemudian sederhanakan api dan sambung perasap lagi 10 ~ 15 minit.
Lagi lama lagi sedap aromanya.  (Pastikan diperiksa jikalau tidak hitam sangat nanti pada bahagian kulit ayam).
Dah siap, sapukan lagi lapisan sos.
Rehatkan ayam dan biarkan sos ini menggering.
Chicken broth tadi boleh dicampurkan dengan lebihan sos campuran.
Hasil bahan perasap yang terbakar, buangkan saja.
Fungsi kita guna beras ini untuk sebarkan haba dengan serata pada teh dan gula.
Bila ayam dan turun suhunya, baru ptong ayam
Kalau potong masa panas, nanti isinya jadi kering.
Makan dengan nasi ayam dengan aroma membangkitkan selera.

No comments:

Post a Comment