Sunday, 1 March 2020

Nasi Minyak Kicap






Bahan-bahan:-
1 1/2 pot beras basmathi rendam 30 mint
2 pot air rebusan, guna air rebusan ayam asap teh
1 ~2 titis minyak bijan
1 sdb minyak biasa
Kicap pekat hitam, masukkan sehingga beras berwarna hitam.
1 sdb sos hoisin
1/2 pati ayam

Bahan-bahan tumis:-
3 ulas bawang putih cincang
2" halia cincang
Daun bawang bahagian putih
1 sdb udang kering, rendam sebentar dan cincang
1 kuntum cendawan kering rendam dan potong dadu
1/2 sdt serbuk rempah wangi
1 helai daun pandan

Bahan-bahan taburan:-
Buah berangan dalam peket
Daun bawang hiris halus
Bawang goreng

Caranya:-
Masukkan sedikit minyak biasa dan setitis minyak bijan dalam kuali, panaskan minyak.
Masukkan udang kering, goreng sehingga meletup.
Masukkan bawang putih, halia, daun bawang putih, kacau hingga wangi.
Masukkan cendawan dan serbuk rempah wangi, kacau.
Masukkan kicap pekat dan sos hoisin, kacau sebati.
Masukkan beras dan greong beras sebentar.
Masukkan air, daun pandan dan jika kurang berwarna gelap tambahkan lagi kicap pekat.
Tak perlu dimasukkan garam.
Tanak seperti biasa.
Sebelum dihidangkan taburkan daun bawang, buah berangan dan bawang goreng.



No comments:

Post a Comment