Tuesday, 3 November 2020

Lempeng Carrot dan Pudina Cutni






Resepi by:@kim_kimberly1509 

Bahan-bahan:
1 cawan tepung beras
Sedikit tepung gandum +/- Segenggam 
1 biji lobak merah sagat halus
1 cawan air / susu / santan cair
1 biji telur
Sedikit garam
Minyak untuk sapuan dikuali

Caranya:
Masukkan tepung beras, gandum, lobak merah, telur, garam dan air kedalam mangkuk besar.
Kacau dengan whisk sehingga tiada gumpalan yang besar. 
Rehatkan sebentar.
Panaskan kuali non stick yang sudah disapu sedikit minyak. 
Saya hanya sapu minyak sekali saja, tak melekat. 
Ambil dalam 1 senduk dan dadarkan. 
Jangan buat terlalu tebal, nipis sedikit. 
Bila permukaan atas dah tak melekit, terbalikkan dan masakan sebentar. 
Angkat dan letak atas pinggan hidang. 
Walaupun sampai ke petang masih lembut. 
Boleh dicicah dengan sambal, kari atau cutni. 



No comments:

Post a Comment