Resepi by: Saiful Nasuha via rasa.my
Recooked by:kim_kimberly1509
Bahan-bahan:
Sedikit butter / margerine
1 tin Pergo sos carbonara
6 batang sosej potong dadu
Isi ayam cincang
1/2 bawang Holland*
3 ulas bawang putih*
1/2 batang carrot*
3 keping cheese dale
Mozzarella cheese
2 sdb tepung gandum dibancuh dengan sedikit air
Sedikit susu segar / 2 sdb susu tepung fullcream
Serbuk lada hitam kisar
Serbuk lada sulah
Oregano kering dan parsley kering
Caranya:
Kisar bahan bertanda * untuk pekat kan kuah nanti.
Panaskan butter/marjerine, masukkan sosej dan isi ayam cincang, masakkan seketika.
Masukkan bahan kisar tadi masak sehingga mendidih.
Masukkan bancuhan tepung, susu dan Sos carbonara.
Masukkan serbuk lada hitam dan putih.
Akhir sekali masukkan cheese, masak sehingga kuah pekat.
Dah suam, masukkan dipeti sejuk +/- 30 minit, barulahboleh memuaskan proses membalut popia.
Inti jangan diletak banyak, Pastikan sos pekat supaya bila menggoreng tidak pecah dan jangan digulung terlalu panjang.
Kalau digulung pendek bahagian tepi tidak terkeluar inti bila digoreng.
Makan semasa masih panas.
Saya tak masukkan garam dan perisa kerana dah cukup rasa.
No comments:
Post a Comment