Resepi by:@yatiekitchen
Recooked by:@kim_kimberly1509
Bahan digoreng garing untuk air stok, blend halus, tapis dan buang hampas:
Kulit dan kepala udang
Bahan-bahan pes digoreng garing, bleng halus:
Cili kering dipotong serong, Rebus atau rendam dengan air panas dulu
Bawang merah kecil
Bawang putih
Kacang tanah
Isi udang
Mee kuning
Ubi kentang potong kecil dan rebus empuk
Tauhu goreng
Taugeh
Sawi / kobis
Fishcake
Tomato dibelah 4
Telur
Sos tiram
Sos cili
Sos tomato
Cili hijau potong sering
Daun sup
Limau nipis
Bawang goreng
Mushrooms seasonings
Minyak menumis
Caranya:
Panaskan minyak tumis bahan blend sehingga garing.
Masukkan stok air udang untuk dijadikan pes, kacau rata.
Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili, kacau rata.
Masukkan mee, gaul sebati.
Masukkan kobis, tauhu goreng, tomato dan kentang rebus, gaul sebati.
Masukkan fishcake, telur, cili hijau dan taugeh, gaul rata.
Taburkan mushrooms seasonings, gaul sebati dengan api yang besar.
Siap dihidang bersama potongan limau nipis dan ditabur bawang goreng dan daun sup.
No comments:
Post a Comment