Sumber: Yatie
Bahan-bahan:
1 cawan gula halus/kastor - Kim guna 1/3 cawan kurang sedikit tak sampai penuh
1 cawan gula perang
1 cawan mentega
1 cawan minyak
1 biji telur - Kim guna gred C
1 sudu besar susu segar - Kim guna Low Fat Milk
4 cawan tepung gandum
Secubit garam
1 sudu kecil cream of tartar
1 sudu kecil baking soda
1/2 cawan walnut dicincang
2 cawan semi sweet chocolate chips - Kim campur semi sweet chocolate chips & coffee chips
1 sudu kecil esen vanilla - Kim guna 1/2 sudu kecil esen vanilla + 1/2 sudu kecil coffee oil
Caranya:
Pukul gula, mentega, minyak, telur, susu dan vanilla hingga sebati, guna whisk saja pun boleh.
Masukkan tepung gandum, garam, baking soda, walnut dan coklat chips.
Adunan ini memang lembik.
Sudukan satu satu kecil diatas dulang pembakar.
Jarak-jarakkan sedikit sebab nanti kukis akan mengembang sedikit.
Dulang tak perlu digris.
Bakar pada suhu 350F (175C) dalam 10-15 minit atau sehingga masak bergantung pada jenis oven.
Setelah kukis perang, angkat dan sejukkan di atas redai sebelum dimasukkan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment