Sunday, 13 April 2014

Kuih Lompang (2)






















Sumber Resipi: Kayumaniskorner563

Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu teh air kapur
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah/melaka (Kim gula merah tak cukup Kim tambahkan dengan treacle sedikit)
2 cawan air dan 1 helai daun pandan

Topping / salutan:
Kelapa parut putih dan secubit garam, daun pandan disimpul dan kukus sebentar

Caranya:
Satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk.
Kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan, masak atas api kecil hingga gula larut, sejukkan dan ketepikan.
Satukan tepung beras dan tepung ubi, tuang 1 cawan yang berbaki dan air kapur, gaul rata.
Kemudian tuangkan air gula yang telah sejuk tadi, gaul hingga sebati.
Tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah disapu dengan sedikit minyak.
Kukus 10 minit atau hingga masak.
Hidangkan bersama kelapa parut yang telah dikukus tadi.

No comments:

Post a Comment