Monday, 23 June 2014

Ayam Vietnam




















Sumber: Sajionline / Madihaa (sedikit perubahan dari Dapur Kim)
Bahan-bahan:
7 ketul paha/kepak ayam/1/2 ekor ayam saiz sedang, dipotong kecil
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar gula (Kim - tak bubuh)
1 biji telur (Kim - 2 sudu besar tepung gandum)
4 sudu besar tepung ubi
minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan-bahan tumis: (ditumbuk kasar)
3 batang serai, diketuk
10 tangkai cili padi
4 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah

3 labu bawang besar, dibelah 8
4 tangkai daun kari

Bahan-bahan perasa:
1 sudu serbuk kari daging
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap pekat

Caranya:
Ayam dibersihkan kemudian diperap dengan sos tiram, kicap pekat dan tepung gandum selama 2 jam sebelum digaul dengan tepung ubi.

Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak. Angkat dan ketepikan.

Tuangkan minyak dan tinggalkan anggaran tiga sudu besar di dalam kuali kemudian masukkan bahan-bahan menumis. Kacau sehingga rata dan masukkan bahan-bahan perasa. Kacau lagi.

Masukkan ayam dan kacau lagi sebelum diangkat.

(Nota Kim: Tak mengecewakan lauk ini, cuba ya jangan tak cuba, pasti makan nasi bertambah-tambah)

No comments:

Post a Comment