Monday, 23 June 2014
Kering Tempe
Bahan-bahan:
2 bungkus tempe, dihiris halus, goreng dan ketepikan
2 batang serai, dihiris halus *goreng dan ketepikan
3" halia, dihiris kasar *goreng dan ketepikan
Ikan bilis yang digaul dengan jus limau nipis *goreng dan ketepikan
4 ulas bawang merah kecil, dimayang halus *goreng dan ketepikan
3 ulas bawang putih, dimayang halus *goreng dan ketepikan
Daun kari, dibasuh, *toskan dan gorengkan
Cili kering dibasuh, *toskan dan gorengkan
(* bahan-bahan digoreng berasingan, boleh guna minyak yang sama)
Minyak secukupnya
Garam secukupnya
Gula perang secukupnya
Kiub ikan bilis maggi
Bahan salutan sambal, diblend halus:
Cili merah
Cili kering
Bawang merah
Bawang putih
Caranya:
Panaskan sedikit minyak untuk menumis, tumis bahan sambal sehingga garing dan wangi.
Masukkan garam, gula dan kiub ikan bilis, kacau rata.
Masukkan bahan-bahan yang telah digoreng tadi dan gaul sehingga rata.
Rasa kalau dah cukup perasa, matikan api dan terus mengacau sehingga sebati.
Bolehlah dihidangkan bersama nasi putih panas atau sebagai kudapan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment