Bahan-bahan:
1 ekor ayam - potong 16
bahagian
4 biji bawang besar -
cincang
4 biji tomato merah -
cincang
1 sudu makan halia kisar
1 sudu makan bawang putih
kisar
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 cawan air
1 sudu makan garam masala (optional)
garam secukup rasa
1/2 cawan minyak (Kim kurangkan penggunaan minyak untuk menumis)
Hirisan cili padi dan daun
ketumbar untuk hiasan
Caranya:
Panaskan minyak dan
tumis bawang besar cincang hingga kekuningan.
Masukkan tomato cincang
dan teruskan tumisan hingga sebati.
Tambahkan halia dan
bawang putih kisar, serbuk cili serta serbuk kunyit.
Kacau hingga sebati dan
masukkan air. Biarkan bahan tumisan masak sehingga bawang dan tomato hancur.
(Menurut Kak Maria, menumis bahan ini boleh memakan masa selama 1 jam).
Masukkan ayam dan gaul
rata.
Tidak perlu tambah air
kerana daging ayam akan mengeluarkan air. Perasakan dengan garam.
Kacau sebati dan masak
sehingga kuah kering atau boleh juga jangan sampai kering.
Hidangkan bersama
taburan cili padi hiris dan daun ketumbar.
(Nota Kim: Menurut Puan Maria Hakem boleh juga digantikan dengan daging lembu atau kambing. Hidangan yang lazat walaupun tanpa santan. Apa yang penting semasa menumis haruslah sampai benar-benar hancur bawang dan tomato sebab tu boleh sampai mengambil masa selama 1 jam, tapi kena jugak adjust masa anggaran tak perlu sampai 1 jam pun sedap jugak kari ini).
No comments:
Post a Comment