Monday, 23 June 2014

Tempe Rampai













Bahan-bahan:
Tempe dihiris nipis, goreng hingga kekuningan dan ketepikan
Kacang tanah digoreng tanpa minyak, buang kulit
Daun Kari secukupnya, digoreng
Kulit wantan dihiris memanjang, digoreng hingga kekuningan
Ikan bilis, digoreng hingga garing

Bahan-bahan tumis (Blend) dan salutan:
Cili kering
Bawang merah
Bawang putih

Garam secukupnya
Kiub pati ikan bilis
Gula perang secukup rasa

Caranya:
Masukkan sedikit minyak dikuali, tumis bahan-bahan tumis sehingga garing dan wangi.
Masukkan garam, kiub pati ikan bilis dan gula secukupnya.
Kacau sehingga sebati.
Matikan api.  Setelah sejuk, gaulkan dengan bahan-bahan diatas yang telah digoreng terlebih dulu.

No comments:

Post a Comment