Sunday, 13 July 2014

Bihun Goreng Cili 4 Bahan


















Resipi: Enak Rasa Dari Dapur Kim, ringkas, cepat dan sedap.  Walaupun simple dan tak banyak bahan tapi sedap.

Bahan-bahan:
Bihun, direndam sehingga lembut
Daun bawang dihiris
Kiub pati ikan bilis
Garam secukupnya
Air sedikit
Minyak

Bahan-bahan kisar:
Cili kering
Bawang Merah
Bawang putih

Ikan bilis, direndam, toskan dan tumbuk kasar ( Boleh digantikan dengan udang kering, tapi sangai dulu udang kering sebelum ditumbuk )

Caranya:
Panaskan sedikit minyak dikuali, masukkan ikan bilis dan goreng sehingga garing, angkat dan ketepikan.
Dengan minyak yang sama, tinggalkan sedikit untuk menumis bahan-bahan kisar, tumis sehingga garing dan pecah minyak, masukkan ikan bilis, masukkan kiub pati ikan bilis dan kacau rata.
Masukkan bihun yang telah direndamkan tadi, gaul sebati, masukkan sedikit air dan garam secukup rasa.
Masakkan sehingga bihun masak dan kering.  Tabukran daun bawang dan gaul sebati.  Padamkan api dan bolehlah dihidangkan.





No comments:

Post a Comment