Tuesday, 8 July 2014

Kuih Ros @ Kuih Goyang @ Kuih Sarang Lebah


















Sumber: mommycooking.blogspot.com

Bahan-bahan: (Kim buat 1/2 adunan saja, resipi asal untuk 1 kg)
3 biji telur gred C
250g tepung beras
250g tepung jagung
Gula halus secukupnya
secubit garam (Kim tambah)
500 ml santan pekat
100 ml santan cair
Air masak sedikit

Minyak secukupnya untuk digoreng terendam
Acuan kuih dipanaskan dulu

Caranya:
Masukkan kesemua tepung beras, jagung, telur, garam, gula halus, santan pekat dan cair kedalam blender.
Blend sehingga halus tak payah ditapis adunan.
Biarkan adunan seketika.  Tambahkan sedikit air masak sehingga adunan menjadi agak cair.
Sediakan kuali/periuk, panaskan acuan dan setelah acuan panas bolehlah dicelupkan pada adunan tepung dan goreng sehingga kekuningan, angkat dan toskan minyak.
Setelah selesai bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.


No comments:

Post a Comment