Sumber: lzah Muffin Lovers (sedikit perubahan dari Kim)
Bahan-bahan:
500g tepung gandum
25g marjerine beku (asal margerine)
120ml minyak masak
1 sudu kecil garam (asal 1/4 sudu teh)
Air sejuk secukupnya (asal air secukupnya)
Putih telur sebagai pelekat
Caranya:
Panaskan minyak masak hingga betul-betul panas. Masukkan ke dalam adunan tepung dan kacau dengan senduk kayu hingga rata.
Masukkan margerine dan gaul hingga menjadi seperti serbuk roti (Hati-hati dengan minyak panas ketika menguli).
Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh ayng keras.
Tutup doh dengan tuala dapur dan rehatkan seketika hingga doh menjadi lembut.
Canai tipis doh dan terap dengan penerap bentuk bunjur yang sederhana besar, atau bulatkan dulu doh dan canai meruncing ke depan. (Canaikan tipis supaya bahagian dalam masak dan rangup).
Letak inti sardin di tengah nya dan gulung hingga ke bahagian runcing, sapu sedikit putih telur pada hujungnya dan lekatkan tepinya supaya kemas.
Goreng di dalam minyak yang banyak hingga keperangan.
Inti Sardin:
1 tin sardin sederhana - asingkan sos dan ikan
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 sudu besar cili boh
1/2 biji bawang besar
2 tangkai cili merah dimayang
2 sudu kecil jus limau nipis
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis
Caranya:
Tumbuk bawang putih dan merah, panaskan minyak dan tumis hingga naik bau.
Masukkan cili boh, cili hiris, kuah sardin dan bawang besar. Masak hingga layu.
Masukkan sardin, lenyek dengan senduk hingga hancur dan gaul bersama bahan tumis hingga rata.
Masukkan jus limau nipis, gula dan garam secukup rasa. Masak hingga inti kering.
Sejukkan dahulu sebelum di isi ke dalam doh.
(Nota Kim: Adunan kulit yang rangup dan tak berminyak, tak terasa muak kalau makan banyak.....(sedap!, rugi tak cuba)
No comments:
Post a Comment