Monday, 18 January 2016

Keledek Goreng














Sumber: leowills.blogspot

Bahan-bahan:
Keledek
Bahan salutan / batter:
1 1/2 cawan tepung beras
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur saiz kecil
sedikit garam
sedikit gula
1 sudu besar air kapur
Air sejuk secukupnya ~ anggaran 3/4 - 1 cawan)
Pewarna kuning (jangan guna serbuk kunyit kerana akan bertukar warna) - tak letak
Minyak untuk menggoreng

Caranya:
Satukan kesemua bahan-bahan diatas dalam pengisar.
Masukkan air, adunan ini tak terlalu pekat atau tak terlalu cair.
Panaskan minyak, celupkan keledek ke dalam adunan dan goreng sehingga keemasan.
Angkat dan toskan. Sedap dimakan panas-panas kerana kalau dan sejuk tidak rangup lagi.
(Nota: adunan batter boleh digoreng pada semua jenis bahan seperti ikan, cempedak, bebola, crab stick, ubi kayu dan lain-lain lagi).



No comments:

Post a Comment