Monday, 1 January 2018
Ayam Goreng Berempah Maltose
Bahan-bahan digaul sebati dan perapkan 2-3 jam:
Kepak ayam
Sedikit maltose
Sedikit kicap cair
Sedikit kicap pekat
Sedikit serbuk rempah wangi
Sedikit serbuk bawang putih
Sedikit serbuk bawang
Garam jika perlu
Minyak menggoreng secukupnya
Caranya:
Panaskan minyak dikuali.
Masukkan kepak ayam perlahan-lahan.
Goreng sehingga masak dan toskan.
Air dari perapan ayam tadi bolehlah dibuat sos kicapkan dengan menambahkan sedikit air, garam jika perlu dan gula. Masak dikuali sehingga pekat titiskan sedikit minyak bijan dan taburkan bijan yang disangai jiika suka. Nak pedas patahkan cili padi kedalam sos kicap.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment