Friday, 29 December 2017
Kuih Kaswi Goyang
Sumber resipi via mat gebu via azlita masam manis
Bahan-bahan:
1 1/3 cawan tepung gandum
1 1/3 cawan tepung ubi kayu
1 cawan hirisan gula melaka (atau boleh guna gula merah timbang)
1 cawan gula pasir ~ guna 3/4 cawan gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul
5 cawan air
1 camca besar kicap pekat (untuk warna)
1 camca teh rata kapur makan (bukan air kapur, tapi kapur makan)
Kelapa parut putih secukupnya
Sedikit garam halus
Caranya:
Masak gula putih, gula melaka (atau gula merah timbang) dan daun pandan dengan 5 cawan air hingga mendidih dan gula larut. Kacau rata dan sejukkan. Kemudian tapis.
Sukat kembali air gula tadi sebanyak 5 cawan. Jika kurang tambah air untuk mencukupkannya. Ketepikan.
Panaskan kukusan. Balut tutup kukus dengan tuala dapur bersih. Lenser tin bulat berukuran 11" dengan sedikit minyak masak. Alas dengan plastik bersih dan sapukan juga sedikit minyak makan pada permukaan plastik tadi. Ketepikan.
Satukan tepung gandum dan tepung ubi kayu dalam mangkuk besar. Kacau rata.
Tuang air gula sedikit demi sedikit hingga habis sambil dikacau hingga sebati.
Masukkan kapur makan dan kicap pekat. Kacau hingga semua rata dan tapis adunan tadi.
Tuangkan ke dalam loyang dan kukus dengan api sederhana selama 1 jam 15 minit atau hingga masak (nak tau kuih masak, boleh cucuk tengah-tengah bahagian kuih dengan lidi sate, jika keluar bersih tanda kuih dah masak).
Jika guna acuan-acuan kecil seperti acuan kuih lompang, masa mengukus kurang lebih 25 minit.
Biarkan kuih betul-betul sejuk sebelum dipotong dan sebelum makan, gaulkan dengan kelapa parut yang ditambah sedikit garam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment