Sumber resipi; Majalah Rasa
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
3 sudu makan tepung jagung
4 biji telur
4 cawan air
2 sudu teh serbuk dashi @ serbuk pati ikan bilis
1 sudu teh garam
2 cawan kubis cincang
Jejari ketam atau sosej, secukupnya dipotong kecil
Minyak untuk mengoles acuan
Bahan sos takoyaki:
1 cawan sos tomato
3/4 cawan kicap cair
1/2 cawan gula
1/4 cawan air asam jawa
2 cm halia, ditumbuk halus
1 ulas bawang putih ditumbuk halus
Bahan sampingan:
Mayonis secukupnya
Bonito flakes secukupnya
Caranya:
Bancuh tepung gandum bersama tepung jagung, telur dan serbuk dashi dan garam hingga sebati dan tidak berketul.
Oleskan minyak pada kuali takoyaki dan panaskan acuan.
Isikan bancuhan tepung hingga separuh acuan.
Letakkan hirisan jejari ketam atau sosej.
Kemudian taburkan kubis cincang.
Isikan bancuhan tepung tadi hingga memenuhi acuan.
Bentukkan takoyaki menjadi bentuk bulat dan masak hingga garing.
Untuk sos:
Satukan semua bahan di dalam periuk. Masak menggunakan api sederhana hingga pekat.
Angkat dan sejukkan.
Untuk menyediakan takoyaki:
Susun bebola takoyaki di dalam pinggan.
Kemudian tuangkan sos takoyaki, paipkan mayonis dan taburkan bonito flakes.
Hidangkan.
No comments:
Post a Comment