Sunday, 3 December 2017

Brownies Cream Cheese





















Sumber resipi: dapurmiranti.blogspot.com
Bahan-bahan Brownies:
85g butter potong dadu kecil
115g coklat masak pekat
120g gula pasir (guna 100g)
2 biji telur saiz besar
70g tepung gandum
10g serbuk coklat

Caranya:
Panaskan oven 180C.
Siapkan loyang 18 x 18 x 4cm atau 20 x 20 x 4cm, sapu dengan margarine dan alas dengan kertas baking hingga ke bahagian hujung, ketepikan.
Cairkan butter dan coklat masak pekat dengan menggunakan api kecil, kacau perlahan hingga cair keseluruhannya.  Angkat dari api.
Masukkan 100g gula dan telur hingga tercampur dan warna menjadi putih.
Campur dan ayak tepung gandum bersama serbuk coklat.  Kacau rata.
Masukkan larutan coklat yang telah dicairkan.  Kacau rata.
Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar sehingga masak.

Cream Cheese:
250g cream cheese
200g krim pekat (whipping cream)
75g gula icing (guna 30g)
100g white cooking chocolate, cairkan
2 sudu besar serbuk gelatin, dilarutkan dengan 5 sudu besar air panas

Caranya:
Pukul cream cheese hingga lembut, masukkan gula icing, pukul sebati.
Masukkan coklat putih yang dicair dan gelatin, kacau sebati.
Masukkan sedikit demi sedikit krim pekat dan terus kacau dengan perlahan.

Penyelesaian.
Tuang adunan cream cheese ke atas kek brownies yang telah sejuk.
Simpan di peti sejuk dalam 1/2 hari.

No comments:

Post a Comment