Monday, 25 December 2017

Ayam Stew





















Sumber resipi: Azie, aziejaya.blogspot.com via Stew Ayam CaraTengku Puan Pahang
Bahan-bahan:
3 ulas bawang putih
1/2" halia
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 helai daun bay saya tambah
2 - 3 sudu besar tepung gandum
Sedikit kicap (kicap cair)
Sedikit lada hitam ditumbuk kasar
Garam dan Serbuk perasa
1 biji ubi kentang dipotong 4
1 batang karot merah dipotong besar
1 biji bawang besar dipotong 4
Air secukupnya
Minyak menumis dari minyak menggoreng bawang goreng sedikit

Hiasan: bawang goreng, daun sup dan dan bawang

Caranya:
Tumis bahan penumis dan bawang, daun bay, serta halia yang dihiris nipis hingga wangi.
Masukkan tepung gandum dan digoreng dengan api perlahan supaya tepung masak.
Masukkan ayam dan ubi kentang, karot, bawang besar dan dikacau rata.
Masukkan sedikit air, kicap, garam, lada hitam dan serbuk perasa.
Masak sehingga kentang empuk.
Sesuaikan rasa dan kepekatannya.
Tabur daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
Hidangkan panas-panas bersama nasi putih.

No comments:

Post a Comment