Tuesday 2 March 2021

Adik's Uncang Emas Pertama







Resepi by:@adikfoods 
Recooked by:@kim_kimberly1509 
Bahan-bahan:
1 paket kulit popia Premero saiz 5", guna kulit popia Pertama
Sedikit daun kuchai celur sebagai tali, saya skip

Bahan-bahan inti:
1 cawan isi udang/ayam/daging
1 cawan isi ketam, guna crabsticks
5 ulas bawang putih, cincang
1 cawan lobak merah potong dadu kecil
1 cawan sengkuang potong dadu kecil
1 sdk serbuk lada putih
1/2 sdk serbuk lada hitam
1 sdk serbuk pati ikan bilis
1 sdk brown sugar
Garam jika perlu 
1 sdk tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
Daun bawang hiris
1 sdk minyak bijan optional
1 sdb minyak menumis

Caranya:
Panaskan minyak. 
Tumiskan bawang putih sebentar, masukkan lobak merah, isi ayam, ketam dan sengkuang, kacau. 
Masukkan minyak bijan, serbuk lada putih, serbuk lada hitam dan serbuk pati ikan bilis, kacau sentiasa. 
Masak sehingga daging empuk
Masukkan daun bawang, kacau sebati. 
Rasa jika perlu tambahkan garam. 
Akhir sekali masukkan air bancuhan tepung jagung. 
Balik-balikkan sentiasa sehingga kering, padamkan air dan sejukkan. 

Nota:serbuk pati ikan bilis saya gantikan dengan sos tiram dan mushrooms seasonings, jangan ditambah garam nanti masin

Bila inti dah sejuk bolehlah dibungkus dengan kulit popia dan diikat dengan daun kuchai. 
Goreng sehingga keemasan dan toskan minyak. 
Boleh dicicah dengan sos cili atau dimakan begitu saja. 


No comments:

Post a Comment