Monday, 8 March 2021

Laksam Bunga Telang









Resepi by:@kualihelena, nak cari resepi diet yang sedap boleh ke @kualihelena, thanks sis puas makan. 
Recooked by:@kim_kimberly1509 
Bahan-bahan Kuah Laksam:
300g ~ 500g ikan kembung / selar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1" halia
1 sdb biji lada hitam
Sedikit belacan
200ml santan kotak 
Air secukupnya, kepekatan ikut kesesuaian selera
Garam
Gula
1 keping asam gelugor

Caranya:
Rebus ikan sehingga masak. 
Asingkan isi ikan dari tulang dan air rebusan ikan jangan dibuang, tapis dan guna untuk kuah nanti. 
Kisar halus biji lada hitam, bawang merah, bawang putih, halia, belacan dan isi ikan dengan dimasukkan sedikit air rebusan ikan. 
Masukkan bahan kisar kedalam periuk dengan air rebusan ikan dan asam keping. 
Masak sehingga mendidih dan masukkan santan. 
Kuah mesti sentiasa dikacau sehingga mendidih. 
Perisakan dengan garam dan seasonings. 

Bahan-bahan untuk Tepung Laksam:
1 1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung gandum
Garam
2 1/2 ~ 3 cawan air suam, air dari bunga telang
Minyak untuk melenser pinggan aluminium

Caranya:
Campurkan tepung beras dan tepung gandum kedalam mangkuk. 
Masukkan air bunga telang yang suam dan garam, kacau sebati dan tapiskan. 
Panaskan kukusan dengan api yang kuat. 
Gunakan pinggan aluminium yang sudah disapu minyak secukupnya. 
Setiap kali mengukus tidak perlu dibasuh pinggan, hanya disapu minyak. 
Tuangkan 1 senduk kedalam pinggan, kukus sehingga gelembung-gelembung keluar baru diangkat. 
Sejukkan dulu baru di gulung. 
Gulung bahagian licin diluar, ulang langkah diatas sehingga habis. 

Sambal Laksam:
15 biji cili padi merah, boleh dikurangkan
3 biji cili merah segar
Garam
Jus limau kasturi

Caranya:
Rebus cili padi dan cili segar sehingga layu, untuk hilang bau cili dan tahan lama. 
Kisar cili jangan terlampau halus. 
Tambahkan garam, gula dan jus limau kasturi sesuai selera. 

Sayuran Pelengkap Laksam:
Kacang panjang potong kecil
Kobis hiris
Taugeh
Daun kesum
Timun 
Limau kasturi








No comments:

Post a Comment